Veiligheid eerst met de zwangerschapsgordel!

Posted By: Magda - MumsBerry In: Berichtjes over zwangerschap en moederschap On: Wednesday, March 8, 2017 Comment: 0 Hit: 2205
Veiligheid eerst met de zwangerschapsgordel!

Je bent zwanger en je rijdt auto. Elke dag ga je op een neer naar je werk, doet boodschappen, brengt je kinderen van en naar school en naar hun sportclubjes. In het weekend ga je met je partner op pad voor de baby uitzet. Een vliegvakantie wordt wellicht omgezet naar een autovakantie. En zo zit je best vaak in de auto tijdens je zwangerschap. 

En daar is niets mis mee! Zolang je je comfortabel voelt en je buik het sturen niet belemmert :), kun je gewoon blijven rijden. Maar je begint je misschien wel af te vragen of de veiligheidsgordel wel veilig is, omdat de gordel over je groeiende buik heen gaat. Deze angst heeft tot gevolg dat sommige vrouwen besluiten te rijden zonder een veiligheidsgordel te dragen.

Dat is erg riskant. Bij een ongeval lopen zowel moeder als ongeboren kind groot gevaar. Niet twijfelen over het gebruik van een veiligheidsgordel als je zwanger bent dus, gewoon altijd gebruiken!

 

Maar draag je een autogordel tijdens de zwangerschap? 

Je bent misschien al op zoek gegaan en hebt veel verschillende artikelen gevonden over dit onderwerp. Deze artikelen zeggen vrijwel hetzelfde: draag het onderste deel van de autogordel op zo’n manier dat het niet over je buik gaat, maar eronder loopt (het bovenste deel van de autogordel gaat niet over je buik). Deze informatie is nuttig, maar niet helemaal compleet. Waarom? 

Veel zwangere vrouwen houden, als ze niet zelf rijden, het onderste deel van de autogordel met de hand onder de buik. Maar stel je nu voor dat je een ongeluk krijgt terwijl je dit doet. Denk je dat het nog mogelijk is om de autogordel op z’n plek te houden? Grote kans dat je loslaat en de autogordel alsnog tegen je buik aan drukt. 

Als je zelf rijdt is het onmogelijk beide handen aan het stuur te houden en er gelijkertijd voor te zorgen dat de autogordel onder je buik door blijft lopen. Wel een hand gebruiken maakt de situatie alleen maar onveiliger en de kans dat je bij een ongeluk de autogordel loslaat is groot. 

 

De oplossing: een zwangerschapsgordel!

Een ongeluk klinkt vreselijk en ik wil je echt niet bang maken! Maar ik wil je wel bewust laten worden van een oplossing die wél in alle gevallen veilig is en waardoor je gewoon kunt blijven rijden tijdens de gehele zwangerschap. Tijdens mijn zwangerschap heb ik gewoon autogereden en ik voelde dat mijn kindje veilig was; ik droeg namelijk een zwangerschapsgordel! 

De BeSafe zwangerschapsgordel houdt het onderste deel van de autogordel onder je zwangere buik tijdens het rijden. 

De basisversie maak je als volgt vast:

1. Plaats de zwangerschapsgordel op de autostoel. Maak de zwangerschapsgordel met de gespen vast aan de achterkant van de autostoel.

. Plaats de zwangerschapsgordel op de autostoel

2. Ga zitten en maak je gordel vast zoals gewoonlijk.

Ga zitten en maak je gordel vast zoals gewoonlijk

3. Doe het onderste deel van de gordel tussen de drukknopen van de flap van de zwangerschapsgordel en druk vast.

Doe het onderste deel van de gordel tussen       Doe het onderste deel van de gordel tussen

Bekijk de instructievideo!

Je kunt de BeSafe zwangerschapsgordel gebruiken op de bestuurders- en bijrijdersstoel. Als je hem ook op de achterbank wilt gebruiken, dan is de BeSafe iZi FIX versie met het iSO FIX systeem nodig. Bekijk hiervoor de instructievideo.

 

Aan het begin van mijn zwangerschap hoorde ik verhalen over zwangere vrouwen die hun ongeboren kindje hadden verloren door een auto-ongeluk. Daarom besloot ik de zwangerschapsgordel te gebruiken. Mijn schoonzus vertelde mij erover (bedankt voor de tip!) en ik probeerde de gordel in Nederland te kopen, maar het was ontzettend moeilijk te vinden. Het heeft mij uiteindelijk een hoop zoekwerk gekost, wat ik jou wil besparen! Daarom besloot ik de gordel via mijn webshop te verkopen.

 

Zwanger of niet, het onderwerp ‘veilig rijden’ gaat me aan het hart! Ik hoop dat ik je bewust heb kunnen maken van het belang van het dragen van een zwangerschapsgordel en dat je nu zelf een weloverwogen beslissing kunt nemen om wel of niet een zwangerschapsgordel te gebruiken. 

 

Ten slotte wil ik nog wat links met je delen over wat je moet doen als je een auto-ongeluk krijgt tijdens je zwangerschap (in het Engels) en over het autorijden tijdens het zwangerschap (in het Nederlands):

What to do in a car accident while pregnant? - The bump

Zwanger in de auto - Mama en zo

 

Veilige reis!

Je MumsBerry 

 

PS. De onderstaande video toont een crash test met de IZI FIX zwangerschaps autogordel adapter.